Menoa metsässä ja metsäkylvyssä

Kuvaaja: Henna Oikarinen

Metsä, tuo iänikuinen ja järkähtämätön luonnon kauneus. Metsä on ja tulee varmasti aina olemaan osa ihmisluontoa. Mitä sinulle metsä merkitsee? Minulle se merkitsee rauhoittumista, hengittämistä, luonnon omaa konserttia ja Syvää kunnioitusta luontoa kohtaan. Kun muutin metsän viereen asumaan, olen joka päivä katsonut sinne. Kun aloin tekemään retkiä koiran kanssa lähimetsään, huomasin, miten se helpotti oloani.

Kuvaaja: Henna Oikarinen
Kuvaaja: Henna Oikarinen

Quin Li on japanilainen tohtori, joka on tutkinut japanilaisia jo kolmenkymmenen vuoden ajan. Hän on kirjoittanut kirjan Shinrin-Yoku – Japanilaisen metsäkylvyn salaisuudet (2018). Readme sivuston tekemän kirjaesittelyn mukaan metsäkylvyn on tarkoitus stimuloida kaikkia aisteja. Lin mukaan: ”Metsäkylvyt voivat alentaa verenpainetta ja sykettä, lievittää stressiä, kohentaa aerobista kuntoa ja aineenvaihduntaa, alentaa verensokeria, parantaa keskittymiskykyä ja muistia, lievittää masennusta, nostaa kipukynnystä, nostaa energiatasoa, tehostaa immuunijärjestelmää lisäämällä elimistön luonnosten tappajasolujen määrä ja metsäkylvyt voivat jopa auttaa laihtumaan.” En ole kirjaa itse lukenut, mutta olen aiheeseen törmännyt erilaisissa paikoissa. Tämä on mielenkiintoinen aihe. Kun ajatellaan koronapandemian alkuaikoja ja kesää 2020. Mihin ihmiset menivät? Luontoon. (Sandell 2020).

Olen huomannut sekä itseni, että lasten kohdalla osan näistä pitävän paikkansa. Olemme ihmetellen erilaisia asioita metsässä ja olemme löytäneet sieltä paljon sellaista, mitä meillä kotonakin on. Lasteni mielestä risukasa on hyvä trampoliini. Televisiona toimii katselu mäen päältä kaukaisuuteen. Sohvana toimii hyvä mätäs tai kivenlohkare. Myös mieli on hyvällä tavalla paljon väsyneempi kuin vain kotona ollessa. Asioiden tarkkailu ja kuuntelu antaa aisteille konkreettista tekemistä, joka meitä väsyttää. Kun aivot ovat tarpeeksi rasittuneet ja levon aikana päässeet kunnolla palautumaan, meillä on virkeämpi mieli –> aivoterveys (Aivoliitto 2018).

Kirjan esittelystä ei käy ilmi se, että syöminen metsässä antaa paljon paremman ruokahalun kuin kotona syöminen. Raitis ilma on todella tärkeää ja siitä on hyötyä monessa asiassa. Korostan edelleen, etten kirjaa ole lukenut, mutta voihan siellä olla asiaa myös tästäkin. Olen tämän pannut merkille retkeillessäni itse ja syödessäni ulkona, kirjaimellisesti. Ruoka on paljon maittavampaa. Ehkä se tuulen henki haarukallisen mukana tuo sen hyvä maun lisän. Mutta nokipannukahvi, mmmmm, se se vasta hyvää onkin. Nuotion äärellä odottelet, että vesi kiehuu. Kahvinporot pannuun ja hetken lepo. Katselet luontoa ja kuuntelet ääniä. Otat kahvikupposen käteen ja nautit lämmintä juomista luonnosta nauttien. Kyllä metsäkylvyillä täytyy jotain perää olla, vai mitä?

Henna Oikarinen
Koulutettu hieroja
Yrittäjä

LÄHTEET

Aivoliitto 2018. Uni. Uni on aivojen aikaa. 13.9.2018. https://www.aivoliitto.fi/aivoterveys/uni/uni-on-aivojen-aikaa. Viitattu 25.5.2021.

Readme.fi 2018. Shinrin-Yoku – Japanilaisen metsäkylvyn salaisuudet. Esittely. https://www.readme.fi/kirja/shinrin-yoku-japanilaisen-metsakylvyn-salaisuudet/. Viitattu 25.5.2021.

Sandell Markku, 2020. Yle Uutiset. Koronakevät muutti suomalaisten luontosuhdetta myönteisemmäksi, mutta harva on huolestunut luonnon yksipuolistumisesta. 26.6.2020 https://yle.fi/uutiset/3-11418159. Viitattu 25.5.2021.