Kutinaa vai kipua

Kutina on kivun esiaste. Vai onko? Olen kuullut lauseen joskus vuosia sitten. Luin 13.8.2021 Tieteen kuvalehden artikkelia Loppu sietämättömälle kutinalle, että kivun ja kutinan on osoitettu olevan eri tunteita. Tämän on ensimmäisenä todistanut anestesiologian professori Zhou-Feng Chen vuonna 2007. Hän on tehnyt kokeita hiirillä Washingtonin yliopiston laboratoriossa ja joillakin hiirillä ihoärsykkeet eivät välity aivoihin asti. Iho kihelmöi, jos sitä kutittaa. Hiirillä, joilla oli mutatoinut ihogeeni, ei näin tapahtunut. Tässä linkki lehden artikkeeliin https://tieku.fi/ihminen/elimisto/loppu-sietamattomalle-kutinalle. Kivulle on aina olemassa jokin syy. Ja se syy kannattaa aina selvittää. Kutina on yleensä harmitonta. Mutta alanko miettimään jokaista omaa kutikohtaustani nyt eri tavalla? Vai voinkohan olla miettimättä?

Itse tunnne kutinaa, kipua ja kihelmöintiä, joten minulla ei uskoakseni ole mutatoitunutta geeniä. Pohdin siltikin, miksi jalkopohjaani kutitti kovasti jostakin ihon alta, mutta raapiminen ei auttanut? Jallkapohjaani hierottiin n. 4 tuntia yhteensä usean päivän aikana, jotta siinä ollut kireys poistui. Kutinaa oli useampi tunti, mutta se onneksi lakkasi ajan kanssa samana päivänä. Kireys ei jalkaan enää palannut. Mitä kaikkea meidän ihomme hermopäätteet oikeasti tuntevat? Iho on meidän suurin elin. Siihen kosketettaessa saamme ja tunnemme paljon erilaisia ärsykkeitä. Kivusta ja kosketuksesta on tulossa 15.9.2021 Suomen kipu Ry:n järjestämä webinaari Kosketus ja kipu https://www.suomenkipu.fi/tapahtumat/webinaari-kosketus-ja-kipu/. Itse en harmikseni pääse webinaaria kuuntelemaan.

Kun johonkin koskee, käsi hakeutuu automaattisesti kivun päälle ja alkaa hieromaan/hoitamaan. Asiakkaideni kanssa olen huomannut, että kipu laantuu, kun kireys lihaksessa helpottaa. Saman kohdan painaminen ei tunnu enää niin pahalle tai on jopa kivuton. Kosketus on myös yksi hoitomuoto. Se, mihin kipuun kosketus auttaa, on varmasti yksilöllistä. Uskon, että moni on kosketuksesta apua saanut.

Kutina ei taidakaan olla kivun esiaste. Ne vaikuttavat aivoissa samalla tavalla, mutta iholta tiedon perillemeno aivoihin, ei olekaan samanlaista. Ihminen on mielenkiintoinen eläin.

Henna Oikarinen
koulutettu hieroja
yrittäjä

LÄHTEET
* Tieteen kuvalehti, 2021. Verkkojulkaisu. Loppu sietämättömälle kutinalle. Viitattu 13.8.2021. https://tieku.fi/ihminen/elimisto/loppu-sietamattomalle-kutinalle.
* Suomen kipu Ry, 2021. Verkkosivut. Tapahtumat. Webinaari Kosketus ja kipu. Viitattu 13.8.2021. https://www.suomenkipu.fi/tapahtumat/webinaari-kosketus-ja-kipu/.